Topul pensiilor care AU CRESCUT cel mai mult la recalculare. Care sunt categoriile cu scăderi, pe hârtie, ale drepturilor – STATISTICI OFICIALE

Publicat: 29/08/2024, 19:21
Actualizat: 29/08/2024, 20:07

Cele mai multe pensii din sistemul public al asigurărilor sociale au fost mărite și nicio pensie nu a fost scăzută în plată, conform cifrelor oficiale obținute de Gândul. Sunt 3,8 milioane de pensionari, care vor primi mai mulți bani începând cu septembrie, în timp ce aproximativ 720.000 au fost anunțați că recalcularea le-a tăiat din sumele cuvenite, dar asta nu înseamnă că vor primi pensii mai mici, așa cum au anunțat autoritățile. Statisticile consultate de Gândul detaliază principalele modificări aduse de Legea Pensiilor, pe categorii de beneficiari, grupe de vârstă și intervale de venit.

Aproximativ 3,8 milioane de români vor primi mai mulți bani în urma recalculării pensiilor, iar 720.000 vor încasa vechile sume, pentru că cele noi sunt mai mici, după ce au fost revizuite pe baza noilor criterii din lege.

„Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara! 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert!, a adăugat prim-ministrul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de miercurea trecută.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice a întărit mesajul că restul nu sunt defavorizați.

„Ne-am gândit să facem dreptate în rândul pensionarilor, să eliminăm aceste inechităţi, iar în momentul în care vor ajunge şi cei care sunt jos, cu pensia, acum, vorbim de 3,8 milioane de pensionari, îi vor ajunge pe cei care au nivelul înalt al pensiilor, pentru că aceşti 700.000 sunt cu pensii mari, pentru că au avut avantaje şi beneficii în timpul pensionării. Nu sunt defavorizaţi. Cei cărora le cresc pensiile, nici acum nu îi vor ajunge din urmă pe cei 700.000”, detaliase preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice la nivelul lunii iulie erau în sistem 4.744.722 de pensionari, inclusiv beneficiari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor, care aveau o pensie medie de 2.250 de lei și, cumulat, o valoare totală a drepturilor cuvenite de 10.677.859.717 lei.

Datele oficiale de după recalculare consultate de Gândul arată că, la nivelul sistemului, vârsta medie de pensionare a fost de 56 de ani și două luni, deci sub limita de vârstă din lege.

Vârsta medie la pensionarea anticipată sau anticipată parțial este de 59 de ani și 4 luni, pentru limita de vârstă, de 57 de ani și 3 luni, iar pentru invaliditate, de 45 de ani ți trei luni.

În prezent, conform legii, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ce spun cifrele oficiale

Conform datelor oficiale consultate de Gândul, aproape o jumătate de milion de beneficiari (498.000) au creșteri de până la 100 de lei, iar numărul celor care vor încasa cu până la 1.000 de lei mai mult este de peste 2,9 milioane (2.962.000).

Statisticile arată și numărul de pensii care au fost majorate, cu intervalele de creștere. Astfel, cele mai multe pensii, 498.000 au avut o creștere cuprinsă între 1 și 100 de lei, iar aproximativ 791.000 vor fi majorate cu sume de peste 1.000 de lei.

Ce categorii de pensii au fost scăzute pe hârtie

Sunt 720.000 de pensionari care vor primi aceiași bani ca luna precedentă, deși, conform deciziei după recalculare, ar fi fost îndreptățiți să ia mai puțin.

În această categorie intră beneficiari ai pensiei de invaliditate (aproximativ 98.000 de persoane) sau cei la limită de vârstă dar cu dizabilități (19.000 de persoane), care, pe hârtie, au scăderi și de 1.000 de lei.

Și printre pensionarii cu condiții speciale sau care sunt beneficiari legilor cu condiții deosebite (grupele I și II), cei mai mulți au drepturi crescute. Este vorba de un total de aproximativ 247.300 de beneficiari, dintre care 163.800 au pensii crescute după recalculare.

Din statisticile oficiale se poate deduce și un top al creșteri procentuale ale pensiilor, pe grupe de vârstă, cea mai avantajată categorie fiind cea de 70 – 75 ani, cu cca 915.000 pensionari.

Creșteri pe intervale de vârstă

Cifrele arată clar creșteri ale veniturilor celor din categorii de venit reduse, ceea ce înseamnă inclusiv scăderea numărului de români care primesc indemnizația minimă socială. Beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, inclusiv în urma recalculării, încasează  lunar această valoare, denumită „Indemnizația socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Per ansamblu, conform cifrelor oficiale analizate de Gândul, sunt aprozimativ 2,5 de milioane de pensii de peste 2.000 de lei care au crescut. Pe intervale, cele mai multe creșteri sunt de peste 1.000 de lei, respectiv 764.000 de pensii.

Număr pensii >2.000 lei care au crescut pe intervale: cca 2.500.000

Citiți și:

Cel mai mare transfer de fonduri din istoria recentă / Marcel Boloş: Am făcut plata pentru ca seniorii României să primească PENSIILE majorate

Coaliția PSD-PNL a decis: Proiectul de lege privind ridicarea pragului de impozitare a PENSIILOR de la 2.000 la 3.000 va fi adoptat în Parlament

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea